Prvi dan Božića – Julijanski kalendar

  • Zakon o državnim i drugim praznicima u Republici Srbiji (”Sl. glasnik RS”, br. 43/01, 101/07 i 92/11)
  • Pravilnik o kalendaru obrazovno-vaspitnog rada osnovne škole za školsku 2024/2025 godinu (“Sl. glasnik RS – Prosvetni glasnik”, br. 6/24)
  • Pravilnik o kalendaru obrazovno-vaspitnog rada srednjih škola za školsku 2024/2025 godinu (“Sl. glasnik RS – Prosvetni glasnik”, br. 6/24)
  • Pravilnik o školskom kalendaru za osnovne škole sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine za školsku 2024/2025 godinu (“Službeni list APV” br. 27/24)
  • Pravilnik o školskom kalendaru za srednje škole sa sedištem na teritoriji AP Vojvodine za školsku 2024/2025 godinu (“Službeni list APV” br. 27/24)

Ukratko o prazniku:

Pravoslavni vernici koji poštuju Julijanski kalendar obeležavaju 7. januara Božić, hrišćanski praznik koji okuplja celu porodicu.

Božić se praznuje kao dan rođenja Isusa Hrista, sina Božijeg. Činjenica da predstavlja rođenje novog života svrstava ga i u dečiji praznik, praznik detinjstva, roditeljstva. Ovaj praznik se slavi u krugu porodice.

Ljudi se pozdravljaju rečima "Hristos se rodi", a otpozdravljaju sa "Vaistinu se rodi". Hrišćani tradicionalno veruju da bi tog dana svi koji su tokom godine bili u svađi, trebalo da se izmire i oproste jedni drugima nanete uvrede.

Mnogi običaji vezani su za ovaj dan i oni se razlikuju od mesta do mesta, ali oni koji su zajednički svima su: polaganje badnjaka, zastiranje slamom, kvocanje i pijukanje, mešenje česnice i dolazak položajnika.

Oznake događaja

Verski praznik